
Attachment 

 

The Honorable Michael Burgess 

 

1. Under the Affordable Care Act, the federal government is paying 100 percent of the 

costs for Medicaid expansion populations. In addition, due to the ACA’s 23 percent 

bump in the enhanced FMAP, the federal government is currently paying all of the 

costs for CHIP in 12 states. Does OIG have any concerns that the lack of state 

contribution will affect state incentives to ensure that Medicaid payments are 

appropriate and accurate? 

 

States share accountability for the integrity of the Medicaid program with the Federal 

Government.  In situations in which the Federal Government is financing 100 percent of 

costs for Medicaid services, States could have less incentive to devote scarce oversight 

resources to ensuring the accuracy of Medicaid payments.  We would consider areas in 

which the Federal Government pays 100 percent of costs to be higher risk than areas in 

which States share in costs.   

 

The Honorable Frank Pallone, Jr. 
 

Mr. Hagg, during the Energy and Commerce Health Subcommittee Hearing on 

“Examining Medicaid and CHIPS’s Federal Medical Assistance Percentage” on February 

10, 2016, you were asked a question by Mr. Cardenas which we request clarification on 

your response. During the hearing, Mr. Cardenas asked you, “One report that OIG has 

highlighted is a review of Federal reimbursement for family planning services in 

California, specifically in the San Diego area… …In this report, over half of the improper 

claims were noted to be for visits that included testing for sexually transmitted infections. 

Is it true that after this report, CMS released guidance clarifying that STI testing is 

classified as family planning services for the purpose of calculating the FMAP?”  

 

In April 2014, CMS issued a State Medicaid Director’s letter clarifying policy regarding 

the coverage of family planning related services.  The letter states “[f]amily planning 

services receive Federal financial participation at an enhanced rate of 90 percent, while 

family planning related services are matched at the [S]tates’ regular Federal medical 

assistance percentage.”  CMS further states it has determined that services such as the 

“diagnosis and treatment of an STI are always provided ‘pursuant to’ a family planning 

service. These services will be eligible for Medicaid coverage as family planning related 

services, regardless of the initial purpose of the visit.” 

  

In your response, you acknowledged that CMS released a letter on the topic to State 

Medicaid directors in 2014, but with the caveat that you would be able to more accurately 

answer the question if you were able to review the letter. Subsequently, you stated that you 

believed that testing for “sexually transmitted infections would have been classified as 

family planning related, which would be billed at the regular FMAP rate and not the 

enhanced family planning FMAP rate.”  

 



1. Mr. Hagg, can you please verify the accuracy of your previous response? Is it true that 

in 2014, CMS released a letter that clarified STI testing should be classified as family 

planning services for the purposes of calculating the FMAP? 

 

In its April 2014 State Medicaid Director letter regarding Family Planning and Family 

Planning Related Services Clarification, CMS provided clarification regarding the 

coverage of family planning related services provided to individuals eligible under the 

optional categorically needy state plan group created by section 2303 of the Affordable 

Care Act. The letter states “[f]amily planning services receive Federal financial 

participation at an enhanced rate of 90 percent, while family planning related services are 

matched at the [S]tates’ regular Federal medical assistance percentage.”  CMS further 

states it has determined that services such as the “diagnosis and treatment of an STI are 

always provided ‘pursuant to’ a family planning service. These services will be eligible 

for Medicaid coverage as family planning related services, regardless of the initial 

purpose of the visit.”  Therefore, it is my understanding that under this policy 

clarification, STI testing services would be matched at the State’s regular FMAP. 

 

2. In the San Diego report, OIG claimed that 23 out of the 29 claims surveyed were not 

eligible for any federal reimbursement (not even the regular federal match) because the 

"primary purpose of the visit was not family planning," even though the vast majority 

of these claims were related to testing and treatment for sexually transmitted infections. 

The Centers for Medicare and Medicaid Services released a Dear State Medicaid 

Director Letter on April 16, 2014 clarifying that STI services are always related to 

family planning. This makes sense, particularly since some STIs, if left untreated, could 

result in infertility. Given the recent Dear State Medicaid Director Letter, wouldn’t you 

agree that OIG’s earlier determination that STI services do not qualify for federal 

reimbursement because they are unrelated to family planning was incorrect?  

 

When OIG conducts audits, it performs those audits to determine compliance with the 

rules and regulations that are in place at the time of the audit.  At the time OIG conducted 

the audit in question, the rules in place governing family planning services did not allow 

for Federal reimbursement for testing for STIs.  When CMS issued its April 2014 letter, 

the agency changed policy and “determined that services such as the diagnosis and 

treatment of an STI are always provided ‘pursuant to’ a family planning service. These 

services will be eligible for Medicaid coverage as family planning related services, 

regardless of the initial purpose of the visit.”  From April 2014 moving forward, OIG 

would use the CMS guidance in all audits of family planning claims.   
 

3. I am concerned that OIG may be misinterpreting federal statute and implementing 

federal guidance regarding family planning when it conducts audits. For example, in 

addition to the reports you cite to today, OIG also conducted an audit of family 

planning claims in North Carolina. In that audit report, OIG determined that a 

majority of pharmacy claims for birth control did not qualify for the 90 percent match 

because they were prescribed for purposes other than contraception, such as to help 

regulate menstruation. Isn't it true, though, that regardless of a patient's reasons for 

using birth control that birth control still works to prevent pregnancy? Why would a 



patient's reasons for using a contraceptive negate the 90 percent match provided by 

federal statute when birth control is clearly a family planning service? 

 

Yes, it is true that regardless of a patient’s reasons for using birth control it works to 

prevent pregnancy.  However, pursuant to section 4270(B)(2) of the CMS State Medicaid 

Manual, “only items and procedures clearly provided or performed for family planning 

purposes may be claimed at the 90 percent rate.”  Section 4270(B) also states Congress’ 

“intent of placing emphasis on the provision of services to ‘aid those who voluntarily 

choose not to risk an initial pregnancy,’ as well as those families with children who desire 

to control family size.”  It is our understanding that birth control medication can be 

provided to treat numerous medical conditions such as, but not limited to, acne, 

endometriosis, and polycystic ovarian syndrome.   

 

4. It is my understanding that Medicaid reimbursement works in two stages. At the first 

stage, the provider submits a claim to the state (or managed care plan). The state (or 

managed care plan) reviews the claims and reimburses the provider accordingly. At the 

second stage, the state seeks the federal match for its expenditures. Is it correct that 

providers do not directly receive reimbursement from the federal government, and that 

it is a state's responsibility – not a provider's responsibility – to ensure that only eligible 

claims receive the enhanced federal match? 
 

It is correct that the providers are paid by the States and not directly by the Federal 

Government.  States withdraw Federal funds from the Department of the Treasury 

Payment Management System to pay the Federal share of Medicaid expenditures.  

Additionally, States report expenditures and the associated Federal share to CMS on the 

Quarterly Medicaid Statement of Expenditures for the Medical Assistance Program 

(CMS-64 report).  The State is responsible for claiming FMAP at the correct rate. 
 

5. OIG conducts audits on other services, and has found, for example, that Texas was 

overpaid more than $30 million in federal funds for non-emergency transportation 

services and New York was overpaid nearly $77 million for disability services. While 

these services are valuable, family planning care has proven to have tremendous cost-

savings, with every $1 spent on publicly-funded contraceptive care saving more than $7 

in other costs. Is it fair to say that OIG routinely conducts audits for a variety of 

Medicaid services, that claims for unallowable costs for family planning services are 

relatively low when compared to other Medicaid services, and that the federal and state 

governments still benefit from the cost-savings generated from the provision of family 

planning services? 

 

It is fair to say that OIG routinely conducts audits of a variety of Medicaid services.  

These services can include family planning services, dental services, transportation 

services and many other services.   

 

OIG has identified large amounts of unallowable claims for service areas other than 

family planning.  Based on our recent work involving family planning services, we have 

identified unallowable payments totaling over $82 million, or about 9.3 percent of all 

family planning costs that we have reviewed.  While the $82 million in unallowable 



payments may be low compared to some other service areas, we consider the error rate of 

9.3 percent to be high.  

 

OIG does not have information about, and is not in a position to opine on, the cost-

savings generated from the provision of family planning services.   

 


